Podle statistiky Organizace OSN pro výživu a zemědělství končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad. Přesto v mnoha zemích, nevyjímave České republiky, je řada lidí, kteří nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Problematika plýtvání a nakládání s potravinami v České republice bude ústředním tématem konference Food Waste 2014, jenž se uskuteční 3. června 2014 v Hotelu ROTT v Praze.
Organizátorem akce je agentura PubliCon, odborným partnerem je platforma Byznys pro společnost.
S tématem konference souvisí projekt Potraviny pomáhají.
V České republice se vyprodukuje odhadem 729 tisíc tun potravinového odpadu ročně, což představuje víc než 69 kg na osobu (víc než 5 300 kg za život), v Evropské unii je pak ročně vyhozeno asi 89 miliónů tun potravin, t.j. cca 122kg na osobu. nejvíce se plýtvá na úrovni domácností, které jsou zodpovědné za 43% celkového objemu vyhozených potravin.
Zdroj: Byznys pro společnost, 2013-2014